31 mei 2013

Favorieten van Mei

Ik had gehoopt dat ik voor deze maand een aftersun als favoriet kon plaatsen, maar nee hoor... die blijft helaas nog even in de kast staan. Het is nog altijd kersepitje-met-een-goed-boek weer dus tot zolang, zie je niet zoveel bloemetjes en zomerkiekjes hier voorbij komen helaas. Maar goed, mijn favorieten van de voorbije maand...

28 mei 2013

16 mei 2013

[DIY] Maak je eigen supplementen (+waarom)

Sinds een tijdje gebruik ik mijn eigen supplementen. En wel voor de volgende redenen:
  • het is verser
  • proefdiervrij, 
  • In sommige gevallen goedkoper
  • hoeveelheid zelf te bepalen en vooral - 
  • veganistisch. 
Alle medicatie die je koopt in de apotheek is op dieren getest en dat risico bestaat ook bij supplementen die je kan vinden in de biowinkel. Bovendien duurt het jaren voordat het product in de winkel ligt, denk aan oogsten, vervoer, verwerking, vervoer, opslag, vervoer, winkel en dan... wachten tot een klant het product koop. Doordat ik in verschillende natuurwinkels gewerkt heb, weet ik hoe lang het proces kan duren. Een supplement blijft jaren goed zegt men... maar 1 regel dat de meeste herboristen in gedachten houden is: Na een jaar daalt de werking van een kruid. Niet helemaal en niet allemaal, maar zo is het met thee ook... de smaak wordt minder, de kleur, de geur dus hoe kan het dan nog even goed werken? 

Uiteraard zijn niet alle bedrijven slecht bezig. En eerlijk gezegd zijn er ook supplementen die ik liever koop omdat het makkelijker is (of zelfs goedkoper) maar heel veel bedrijven zijn schuldig aan kwantiteit boven kwaliteit, greenwashing en veel meer. Een ander struikelblok voor bedrijven is het volgende: kiezen we voor capsules of samengeperst? Veel bedrijven kiezen voor samengeperste tabletten... maar heb je een moeilijke spijsvertering, gevoelige darm of andere darmstoornissen, dan bestaat er veel kans dat je darmen niet eens de tablet zullen opnemen maar dat de tablet rechtstreeks naar het toilet gaat. (Mensen met een stoma kunnen bevestigen dat niet alleen bepaalde groenten maar ook bepaalde tabletten er heelhuids terug uitkomen) Goed, genoeg onsmakelijke details. Laten we dus akkoord gaan dat capsules beter zijn. En daar wringt het dus voor wij vegi's en vega's: de meeste capsules zijn gemaakt van gelatine. 

Een oplossing zijn de v-caps, vegetarische capsules. Er zijn bio merken die gebruik maken van deze v-caps maar niet allemaal... kijk dus op de ingrediƫntenlijst voor je een supplement koopt, om zeker te zijn dat het als vegan veilig is om te gebruiken. Of je kan de supplementen zelf maken. Ik vertel je hoe dit op een eenvoudige manier kan. Dit heb je nodig:
This entry was posted in

7 mei 2013